SPILL FRÅN POTATISINDUSTRIN - EN ENERGIRÅVARUTILLGÅNG
Vi vet redan nu att det är möjligt att göra olika energiprodukter från potatisavfallet från potatisnäringen, t.ex. biogas, etanol, metanol eller syntetiska bränslen. Vi har dock en del aktuella faktorer att ta hänsyn till när vi ser över lönsamheten med potatisspillet.
Hit hör t.ex. - torvens bortfall från energiproduktionssektorn (torv ska på sikt fasas ut) - behov av stärkt självförsörjning som uppstått efter situationen med Ryssland - export av potatis österut avbruten sedan 2013 - förhöjda bränslepriser och förhöjd stressfaktor på jordbruksnäringen - förhöjda kostnader på el och värme - den "gröna omställningen" Målgrupperna är
- näringsidkare inom potatissektorn - förädlare av potatisprodukter - kunder av förnybart bränsle Projektets mål är bland andra att
- minska behovet av torv samt att utvecka alternativa energiproduktionsformer i Österbotten - bättre ta tillvara spill (mera hållbar växt-, mat- och djurproduktion) - skapa förutsättningar för ny grön affärsverksamhet lokalt i regionen (en hållbar regional produktion av bränsle samt möjlighet för nya aktörer) - på sikt minimera totalproduktion av koldioxid genom att skapa regionala förutsättningar för fortsatt verksamhet - stärka kunnandet och vidareutvecklingen av hållbara lösningar (stärkt självförsörjningsgrad i regionen)
Några av de frågor vi vill besvara i projektet:
- Hurdant spill uppstår, vilka volymer och hur används spillet idag? - Kan man skapa ett högre mervärde för potatisnäringen genom vidareförädling av spillet? - Kan man skapa en hållbar inkomst av vidareutvecklingen av spillet till ett hållbart bränsle - Vilken slutprodukt är mest lönsam att producera? - Vilka investeringskostnader medför vidareförädling av spillet? - Finns det tillgång på andra restprodukter för eventuell samproduktion? - Vilka är marknadspotentialerna för de olika potentiella produkterna?
Vad blir projektets resultat?
I projektet kommer slutprodukter och tekniska lösningar att jämföras utifrån vilken lösning som ger högst intäkter, minst miljöpåverkan och lägst investeringskostnad.
Som resultat är planen att det skall visas en ekonomiskt lönsam investeringsplan för en rekommenderad produktionsanläggning. Flera olika alternativ med olika produktionstekniker kommer att undersökas och presenteras.